De kunst van het weglaten of juist niet

beroepsonderwijs bedrijfslevenEigenlijk is het heel simpel, als je weet hoe het moet. Dat had een Johan Cruijf uitspraak kunnen zijn.

Met de juiste basiskennis, de passie en motivatie om goed te fotograferen (of te voetballen) en daardoor het juiste te doen, met het gevolg wat je voor ogen had. Niet met per ongeluk een goede foto (of doelpunt) maken, maar voorbedacht.

Dat geldt voor elke vakgebied. Of je nou zanger, voetballer, bakker of fotograaf bent of wil worden. Met de juiste instelling (van jezelf én van je fotocamera), maak je de foto die jij wil. Voorbedacht met het gewenst resultaat.

Fabrikanten lijken het ons heel makkelijk te maken met voorgeprogrammeerde instellingen voor portret, landschap, sport of macrofotografie. Toch geeft dat vaak niet gewenste resultaat, niet die foto die je voor ogen had. Gewoon omdat je niet weet wat je precies doet. Dat geldt zowel voor de compositie, het scherpstelpunt, de belichting, scherptediepte en belichtingstijd. Bestaand licht of het gebruik van het het (soms) onmisbare flitslicht.

Mijn opleiding heb ik aan de Fotovakschool gevolgd, maar mijn expertise is mij bijgebracht door fotospecialisten die alles nog met de hand deden qua instellingen. Of het nou om zwart-wit, diapositieven of kleuren foto’s ging. Masters op fotografie, filmomwikkeling, cameragebied.

Midden 80-er jaren begonnen zij al met zelf programmeren van (Apple) computers. Ontwikkelschema’s voor films, kleuroverzichten van diapositief films (welke diafilm gebruik je bijvoorbeeld bij het fotograferen/reproduceren van olie of acrylverf schilderijen van oude meesters.

Begin jaren 90 kwamen de eerste digitale fotocamera’s in het betaalbare segment uit. Opnames weren op tape (Canon ION) of floppy’s (Sony Mavica’s) opgeslagen met en resolutie van 480x640 pixels. Weergavekwaliteit stond nog in de kinderschoenen, maar de kunst van fotograferen is hetzelfde gebleven als 100 jaar geleden.

Het was niet alleen het vakgebied en hobby waar zij mee bezig waren, maar het hele ambacht van fotograaf en fotografie, wat zij mij bijbrachten. Met passie en plezier ben ik door deze ambachtslieden tien jaar dagelijks opgeleid en heb ik dagelijks ademloos aan hun lippen gehangen en alles geabsorbeerd wat zij vertelden. 30 jaar geleden leerde ik mijn huidige vrouw in datzelfde bedrijf kennen, kregen wij een jaar later een relatie, 5 jaar later kinderen en zijn 20 jaar geleden getrouwd. Ik verliet de fotovak-specialist en mijn vrouw heeft er nog 25 jaar gewerkt.

Dagelijks komt onze opgedane fotografie kennis van pas, bij mijn vrouw, als zij mijn klankbord is en bij mij, als ik met passie en plezier mijn dagelijkse ambacht als fotograaf uitvoer en tijdens cursussen of coaching op fotovakgebied anderen verder kan helpen met het verzorgen van mooie fotografie.

En daar kan ik je mee (op weg) helpen. Een beetje afhankelijk van je huidige kennis, geef ik je in een dagdeel of meerdere dagdelen, uitleg en adviezen om betere foto’s te leren maken, zoals jij ze voor ogen hebt. Bespreken we resultaten en kan ik je over een workflow en een back-up systeem adviseren.

Gewoon omdat ik het ontzettend leuk vind om mijn passie voor het ambacht fotografie te delen.

Deel je die passie met mij en wil je ook (verder) op weg geholpen worden, bel of mail mij dan voor een afspraak.